Odkad zalozylam sobie tzw. traffic feeda, wiem, czego przygodni internauci szukaja na moim blogu. Otoz najczesciej powtarzana fraza w wyszukiwarkach jest 'przepis na haggis'! Przeszukalam swojego bloga, ale przepisu na haggis w nim nie ma, byl chyba kiedys link, ale sie zdezaktualizowal. Nie chce zawiesc przygodnych internautow - wole sobie ich zjednac. Haggisa nigdy nie robilam i nie zamierzam. Jadlam chyba dwa razy i nie zostalam fanka. Przepis opublikowalam dwa lata temu na lamach Zmywaka i brzmi on nastepujaco:
Haggis od podszewki
Tajemnicą dla nikogo nie jest, że najlepszą na świecie kuchnią jest staropolska i zadna inna się do niej umywać nie śmie. Azaliż przyszło żyć nam w kraju plemion szkockich a dzikich, od stron rodzinnych z dala, obyczaj tedy nakazuje dobry, by specjałów tutejszych również zakosztować. Takimż oto właśnie jest mięso z owsem zmielone, haggisem tu zwane, podobne (jednakowoż nie tak wyśmienite) kaszance naszej ojczystej.
By tradycyjny szkocki haggis przyrządzić należycie weź żołądek jeden barani przez noc w osolonej wodzie namoczony, mączki owsianej dwa funty, po funcie zwierzęcego łoju (wołowy tu najprzedniejszy), baranich podrobów (płuca, serca, wątroby) i baraniny nietłustej, dwie duże cebule posiekane oraz wywaru z wołu pinty ćwierć.
Jeśli rzeźnik podrobów przódy oporządzić nie zdołał, płuca od tchawicy odejmij, serce rozetnij (szybciej gotować się będzie), a żyły większe wytnij. Wątroby też pokroić się nie zawahaj. Podroby do rondla wraź, na zewnątrz tchawicę wystawiając (naczynia przy tem podstawić nie zaniechaj, gdyż nieczystości przez nią wypływać będą snadnie). W osolonej wodzie godziny półtorej gotuj, odsącz po czem i przestudź należycie, tchawicę i chrząstki pozostałe usuwając zarazem. Wszystko zmiel. Na brązowo mączkę podsmaż owsianą, połącz z mięsem zmielonem, cebulą i łojem. Świeżo zmielonym pieprzem białym dopraw, takowoż pieprzem kajeńskim, papryką czerwoną, angielskim zielem i solą do smaku. Wywaru dolej. Nafaszeruj żołądek barani do połowy, dobrze go zaszyj i nicią z obydwu stron zawiąż. Wreszcie igłą dużą żołądek ten nakłuj i gotuj przez godzin 4 do 5 powoli.
Smacznego życząc ukłony PP Kucharzom zasyła
Łakoma
Jakby tego bylo malo, popelnilam tez przepisy na inne dania szkockie, badz brytyjskie, ktorych nigdy nie jadlam i nie zamierzam. A na Wyspach jedza je tonami.
Chip Sandwich
Aby przygotować ulubioną przekąskę mieszkańców ziem po obu stronach Muru Hadriana weź kromkę chleba (może być bez skórki) i posmaruj szczodrze keczupem. Przysyp górą frytek, polej octem, a następnie przyciśnij drugą kromką również posmarowaną keczupem. Jeśli lubisz, możesz dołożyć plasterek szynki lub/i żółtego sera lub/i pomidora lub/i liść sałaty.
Crisp Sandwich
Aby przygotować drugą ulubioną przekąskę mieszkańców ziem po obu stronach Muru Hadriana weź kromkę chleba (może być bez skórki) i posmaruj szczodrze majonezem. Przysyp górą ulubionych chipsów, następnie przyciśnij drugą kromką również posmarowaną majonezem, aż chipsy się pokruszą. Jeśli lubisz, możesz dołożyć plasterek szynki lub/i żółtego sera lub/i pomidora lub/i liść sałaty.
No i wreszcie:
Król szkockich fast foodów - przepis na prawdziwy, szkocki deep fried Mars bar
Schłódź batonik Mars w lodówce. Przygotuj masę o gęstości śmietany z mąki pszennej, mączki kukurydzianej, proszku do pieczenia i mleka lub piwa. Zimny batonik obtocz w panierce, a następnie wrzuć na gorący olej. Smaż, aż zbrązowieje. Podawaj z lodami lub frytkami według uznania.
Haggis od podszewki
Tajemnicą dla nikogo nie jest, że najlepszą na świecie kuchnią jest staropolska i zadna inna się do niej umywać nie śmie. Azaliż przyszło żyć nam w kraju plemion szkockich a dzikich, od stron rodzinnych z dala, obyczaj tedy nakazuje dobry, by specjałów tutejszych również zakosztować. Takimż oto właśnie jest mięso z owsem zmielone, haggisem tu zwane, podobne (jednakowoż nie tak wyśmienite) kaszance naszej ojczystej.
By tradycyjny szkocki haggis przyrządzić należycie weź żołądek jeden barani przez noc w osolonej wodzie namoczony, mączki owsianej dwa funty, po funcie zwierzęcego łoju (wołowy tu najprzedniejszy), baranich podrobów (płuca, serca, wątroby) i baraniny nietłustej, dwie duże cebule posiekane oraz wywaru z wołu pinty ćwierć.
Jeśli rzeźnik podrobów przódy oporządzić nie zdołał, płuca od tchawicy odejmij, serce rozetnij (szybciej gotować się będzie), a żyły większe wytnij. Wątroby też pokroić się nie zawahaj. Podroby do rondla wraź, na zewnątrz tchawicę wystawiając (naczynia przy tem podstawić nie zaniechaj, gdyż nieczystości przez nią wypływać będą snadnie). W osolonej wodzie godziny półtorej gotuj, odsącz po czem i przestudź należycie, tchawicę i chrząstki pozostałe usuwając zarazem. Wszystko zmiel. Na brązowo mączkę podsmaż owsianą, połącz z mięsem zmielonem, cebulą i łojem. Świeżo zmielonym pieprzem białym dopraw, takowoż pieprzem kajeńskim, papryką czerwoną, angielskim zielem i solą do smaku. Wywaru dolej. Nafaszeruj żołądek barani do połowy, dobrze go zaszyj i nicią z obydwu stron zawiąż. Wreszcie igłą dużą żołądek ten nakłuj i gotuj przez godzin 4 do 5 powoli.
Smacznego życząc ukłony PP Kucharzom zasyła
Łakoma
Jakby tego bylo malo, popelnilam tez przepisy na inne dania szkockie, badz brytyjskie, ktorych nigdy nie jadlam i nie zamierzam. A na Wyspach jedza je tonami.
Chip Sandwich
Aby przygotować ulubioną przekąskę mieszkańców ziem po obu stronach Muru Hadriana weź kromkę chleba (może być bez skórki) i posmaruj szczodrze keczupem. Przysyp górą frytek, polej octem, a następnie przyciśnij drugą kromką również posmarowaną keczupem. Jeśli lubisz, możesz dołożyć plasterek szynki lub/i żółtego sera lub/i pomidora lub/i liść sałaty.
Crisp Sandwich
Aby przygotować drugą ulubioną przekąskę mieszkańców ziem po obu stronach Muru Hadriana weź kromkę chleba (może być bez skórki) i posmaruj szczodrze majonezem. Przysyp górą ulubionych chipsów, następnie przyciśnij drugą kromką również posmarowaną majonezem, aż chipsy się pokruszą. Jeśli lubisz, możesz dołożyć plasterek szynki lub/i żółtego sera lub/i pomidora lub/i liść sałaty.
No i wreszcie:
Król szkockich fast foodów - przepis na prawdziwy, szkocki deep fried Mars bar
Schłódź batonik Mars w lodówce. Przygotuj masę o gęstości śmietany z mąki pszennej, mączki kukurydzianej, proszku do pieczenia i mleka lub piwa. Zimny batonik obtocz w panierce, a następnie wrzuć na gorący olej. Smaż, aż zbrązowieje. Podawaj z lodami lub frytkami według uznania.
Wiecej o krolu szkockich fast foodow np. tu Nie jadlam, wiec nie polecam i nie zycze smacznego. Powiem wiecej - dla wlasnego dobra nie jedzcie :)
Z czystym sumieniem moge Wam natomiast polecic przepyszny szkocki deser Cranachan, ktorego nie robilam, ale zrobie. Jadlam kilka razy i byl rewelacyjny.
Potrzebne beda:
300 g malin
280 ml smietany kremowki
2 lyzki miodu
2 lyzki whisky
2-3 lyzki platkow owsianych
Platki owsiane podsmaz lekko na zlotobrazowo na suchej patelni. Wystudz. Ubij smietane, dodaj miod i whisky i dobrze wymieszaj. Do kremu wrzuc maliny i wymieszaj. Rozgniec kilka malin, zeby krem uzyskal kolor. Wlej krem do salaterek i posyp schlodzonymi platkami owsianymi. Udekoruj calymi malinami.
Smacznego!
2 komentarze:
Za haggies podziękuję, ale na resztę może się skuszę.
excelente!!!!
Prześlij komentarz